dissabte, de desembre 06, 2008

Petits llibres

Els petits llibres es una proposta per l'aprenentatge de la lectoescriptura que estan adoptant algunes escoles de França. Basat en el mètode Freinet, són els mateixos alumnes els que editen els llibres per la qual cosa genera una gran motivació.

El mestre impulsor Nicolas Vallot, utilitza una tècnica fàcil per poder plegar i construir el petit llibre amb un sol full de A4 (8 pàgines), editat amb l'ordinador i la impresora. Abans però, l'escrit ha de passar per diferents etapes, correcció ortogràfica, valoració pels companys de classe... i finalment s'escolliran un parell que es presentaran davant un Comité de lectura de l'escola i que l'editarà.

Els alumnes també aprenen a gestionar les seves produccions. L'autor pot disposar de 10 ejemplars, poden posar-los a la venda a un mòdic preu durant l'estona d'esbarjo, signar-los com autors, la biblioteca escolar també els pot comprar... Trimestralment els beneficis es reparteixen per cada classe cooperativa.

Bé, crec que és una bona iniciativa i amb els més petits també es pot fer, per exemple amb frases curtes o dictant a la mestra sobre un projecte realitzat, festes de l'escola, la meva familia, els meus amics, els noms de tots els de la classe, els títols dels contes que ens agraden, poesies... etc, etc, etc... Hi ha exemples d'escoles que ho fan amb els petits.

Us deixo uns enllaços per a saber-ne més (en francès):
Les petits livres i amb videos il.lustratius.
Article- entrevista, en el blog Le café pédagogique
Ecole Maternelle Saint Agreve

Plantilles per poder fer el llibre i també exemples de llibres fets pels infants.

3 comentarios:

Anònim ha dit...

Hola Ester,
tot i que coneixia el projecte, tenia molt poca informació. Gràcies per aquest post i per l'enllaç. Ens ajudarà a conèixer-ho millor.

Teresa

Aprenent de mestra ha dit...

Molt bona la iniciativa!

Sther ha dit...

Hola a les dues!

Per a mi ha estat un descobriment trobat per casualitat.
Jo ja n'he fet un per provar i realment queda molt "bufó".

Encara no sabia com fer la felicitació... i ara ja ho tinc! aprofitaré el vers de nadal perque facin les seves il.lustracions.
Crec que els agradarà.

Petonets.