dimarts, d’agost 25, 2009

Jugar amb la poesia


Aquest curs passat, encara que a última hora, vaig posar en pràctica una idea que fa temps havia llegit al Blog de la Sàlvia a l'apartat d'activitats de poesia infantil a l'aula, i que vaig trobar encantandora.
La vaig desenvolupar de la següent forma:

Els nens i nenes estan formant una rotllana juntament amb la mestra. La mestra té un sobre màgic, d’on treu una làmina amb dibuixos i text. Ensenya al grup la làmina i demana als nens que mirant les il.lustracions pensin de que pot parlar la poesia. Nens: pirates, tresors, mar, vaixells, peixos, estrella, aigua, mariners…. Tot seguit els proposa averiguar-ho, i llegeix.
Després de constatar, i de fer preguntes per tal de comprovar si la comprensió ha estat bona, diu que ara farà màgia, i amb un ganivet (que treu amb misteri de dins del sobre) tallarà la poesia a trossets i podrà repartir-ne un bocí a cadascú, (introdueix el ganivet a dins del sobre juntament amb la làmina i comença a fer veure que està tallant, ras-ras…).
Tot seguit fica la mà a dins i va treient les paraules retallades, que reparteix a cadascú; (les paraules estan enumerades pel darrera, per poder repartir en el mateix ordre que hi apareixen al poema). Quan l'alumne té la seva paraula la mastega i la diu en veu alta. Una vegada repartides totes les paraules que formen la poesia, la mestra assenyala, un per un, a cada nen o nena que llegeix en veu alta la seua paraula, i així la van dient entre tots.

Es repeteix l'acció dient les paraules en veu baixa, en veu alta, de pressa, lentament, cantant, rient, amb mímica...i, finalment, es comença el poema per l'últim alumne, amb veu poètica, i confeccionant el poema al inrevés.

Per finalitzar, tornem a fer màgia... perque ens aniria bé tenir una capseta o bosseta per guardar totes les paraules, oi?... volem una de bonica com l' estrella o una de lletja com un pecat?...
Recitem algun encanteri, bufem a dins del sobre i (anem treient de dins, una bosseta que guardarà totes les paraules del poema i que deixarem en el racó perque pugui estar a l’abast dels nens.

Espero que hagueu gaudit de les vacances ;)

4 comentarios:

Is@Hz ha dit...

Una activitat molt poètica, també en el procediment. Gràcies!

FADA ha dit...

Una activitat genial. Hem sembla que també la portaré a la pràctica. Felicitats pel blog és genial!

moni ha dit...

Conec aquest blog que anomenes i és fantàstic!! Un petó!
(Ja hi sóc per aquí)

Cat ha dit...

Quina activitat més maca!
Segur que s'ho van passar molt bé!